top of page

Aile Terapisi

  • Yazarın fotoğrafı: Uzman Klinik Psikolog Nur Eda Kaplan
    Uzman Klinik Psikolog Nur Eda Kaplan
  • 3 Ara 2024
  • 1 dakikada okunur

Her insan bir ailenin içine doğar. Her ailenin kendine özgü bir yaşantısı, yaşadıkları, kültürü, aile tarihi mevcuttur ve yaşantısı bunları algılayış biçiminden bağımsız değildir. Kişinin kendi içinde yaşadığı çatışmalar ve bu çatışmalara verilen tepkiler, duygular, içinde yetiştiğimiz ailenin tepkisi, mimikleri, bakış açıları yani kişinin davranış şekli ve hissettiği duygular ailenin etkisinden bağımsız değildir ve ailenin verdiği tepkiler onlarında kendi yetiştiği ailenin etkisinden de bağımsız değildir. Her birey bunların içerisinde büyümeye başlar. Tüm bunlar ise ailenin sistemini oluşturur. Bir nevi işin özü tüm duygularımız ve tepkilerimizin kuşaklararası bir geçişkenliği mevcuttur.

Aile terapisi aileyi bir bütün olarak ele alır. Sağladığı işbirliği ile bireylerin iletişim çatışmalarının kaynağını görebilmelerine ve çatışmalara sebep olan etkenlerden uzaklaşıp iletişimi geliştirecek yollar benimsemelerine yardımcı olur. Aile içinde her bireyin farklı yanlarını kabul edip, beraber ortak yaşantının dengesini kurmaya yardımcı olunur. Bu durumda ilgilenilen şey sadece birey değil, bireyin bağlı olduğu aile sistemi içerisindeki kişinin aldığı pozisyonudur. Aile terapisinde amaç sadece aile ve çiftlerle değil, bireysel olarak sorunlar yaşayan kişilere yönelik de destek sağlanır. Aile üyelerini oluşturan bireyler yaşadıkları durumlara karşı; sunduğu problem, probleme bakış açısı ve problemin çözümünde aile üyelerinin hangi bakış açısıyla baktığı ve buna göre aldığı pozisyon güncelde ilişkilerimiz üzerinde etkisini gösterir. Bu gösterdiği etkiye göre kurduğu ilişkisel yakınlaşma uzaklaşma dengesi üzerinde durulur. Ve kişinin baş etmekte zorlandığı durumlar üzerinde sağlıklı baş etme durumunu sağlar.

Özetle Aile terapisinde amaç; her bireyin kendine özgü yaşantısından ortaya çıkan çatışmaları ailenin sistemleri ile çalışılarak, kişinin problemleri ile baş edebilmelerini sağlamaktır. Aile üyelerinin güçlü ve zayıf yanlarının desteklenmesi ve bunun sonucunda sağlıklı bireyler oluşturmayı hedeflemektir.



 
 
 

Comments


bottom of page